Rozdělení potravin na kyselé a zásadité se dozvíte v následujícím článku.

Potraviny zvyšující pH a tedy zásaditost organizmu, od nejzásadotvornějších k těm méně zásadotvorným:

Tyto potraviny by měly na Vašem jídelním stole převládat!

40 – 35: ředkev, ředkvička, brokolice, okurky, špenát, zázvor, česnek, cibule, citrón, grep 35 – 30: čistý lecitin, houby, květák, meloun, mango 30 – 25: sušené fíky, rajčata, mrkev, 25 – 20: celer, řepa, sojové boby, zeleninová nať, pampelišky, 20 – 15: hlávkový salát, kapusta, černá melasa, olivy, jablečný ocet 15 – 10: fazole, hrozinky, pomeranče 10 – 5: banány, hrušky, jablka, mrkev, maliny, meruňky, zelený a bylinný čaj, mandle 5 – 0: brambory, nejlépe vařené ve slupce, proso (jáhly), pohanka, kokosový ořech
Potraviny snižující pH a tedy zvyšující kyselost v pořadí od těch nejkyselotvornějších k těm méně kyselonotvorným:

Tyto potraviny by jste měly na Vašem jídelním stole co nejvíce postrádat nebo nejlépe úplně vyloučit.

 

45 : rafinovaný cukr, sladkosti (zákusky, buchty, rolády, koláče apod.) 40 – 35 : vepřové, telecí, hamburgery, bílá rýže, hovězí, ústřice, uzeniny, 35 – 30: krabi, humr, mořští raci, krocan, kuře, káva, čaj černý, perlivé nápoje, 30 – 25: ryby, jiné maso, vajíčka, likéry, čokoláda, tvrdý sýr, 25 – 20: přírodní a divoká rýže, čočka, oves 20 – 15: pivo, víno, těstoviny, chleba, 15 – 10: celozrnný chleba, margarín, ořechy 10 – 5: máslo a smetana, ječmen, 5 – 0: tvaroh a měkký sýr, švestky 0: syrovátka, kravské a kozí mléko

877e0d287e_86730555_o2

zdroj: osud.cz

Kategorie: Nezařazené